Arbeidsgiver har ifølge arbeidsmiljølovens bestemmelser ansvar for at arbeidsmiljøet i virksomheten er fullt forsvarlig. Hensikten med en plikt til opplæring er å tydeliggjøre forventningen om at arbeidsgiver skal ha kunnskap om grunnprinsippene i systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid og om arbeidsmiljøloven. Arbeidsgiver må ha kunnskap om hvilke krav som gjelder, hva som skal til for å få et godt arbeidsmiljø og hvordan det skal arbeides systematisk med helse-, miljø- og sikkerhet i virksomheten.
Arbeidsmiljøloven § 3-5 slår fast at det er arbeidsgiver som skal gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Plikten er personlig og kan ikke delegeres.
Når det gjelder arbeidstakere som har til oppgave å lede eller kontrollerer andre arbeidstakere, skal arbeidsgiver sørge for at disse har nødvendig kompetanse til å føre kontroll med at arbeidet blir utført på en helse- og sikkerhetmessig forsvarlig måte, jf. arbeidsmiljøloven § 3-2 første ledd bokstav b.
8timer (Med undervisningstime menes i denne sammenheng 45 min).
Varighet kan tilpasses etter behov, om det er behov og ønske om ønske om bedriftsinterne kurs.
Det kreves ingen spesielle forkunnskaper for denne opplæringen. Opplæringen retter seg mot arbeidsgiver og arbeidstakere som har til oppgave å lede eller kontrollerer andre arbeidstakere.
Det er en klar intensjon at arbeidsgivers opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid skal tilpasses den enkelte virksomhets og bransjes risiko- og driftsforhold. Opplæringen skal gi arbeidsgiver kunnskap om hvordan de organisatoriske, fysiske og psykososiale forhold i virksomheten virker inn på arbeidsmiljøet, samt hvilke positive og negative helsemessige konsekvenser dette kan ha.
Med utgangspunkt i arbeidsgivers virksomhet, dens art, aktiviteter, risikoforhold og størrelse, skal opplæringen gi arbeidsgiver kunnskap om hvordan det i virksomheten skal utføres systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i henhold til de til enhver tid gjeldende krav i lov og forskrift.
Opplært person skal gi arbeidsgiver:
Med utgangspunkt i arbeidsgivers virksomhet, dens art, aktiviteter, risikoforhold og størrelse, skal opplæringen gi arbeidsgiver kunnskap om hvordan det i virksomheten skal utføres systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i henhold til de til enhver tid gjeldende krav i lov og forskrift.
Ut ifra dette har vi tilpasset våre kurs slik at vi kan dele av vår kunnskap om arbeidsutstyr, med deg som leder. Vi ønsker å gi deg som leder opplæring og innsikt i hvilket krav som stilles til ditt system får å ivareta dokumentasjon og rutiner; for opplæring, når det bruker ulike typer arbeidsutstyr på arbeidsplassen.
Inkluderende arbeidsliv
Opplæringen gir arbeidsgiver/leder kunnskap om hvordan man kan arbeide for å oppnå et godt arbeidsmiljø og gode arbeidsrelasjoner, herunder hva som blant annet fremmer:
Opplæringen gir arbeidsgiver/leder kunnskap om hvordan det i virksomheten skal arbeides for et inkluderende arbeidsliv, blant annet viktigheten av å:
Opplæringen avsluttes med en kunnskapstest/prøve som skal sikre at hver enkelt deltaker har tilegnet seg tilstrekkelige kunnskaper om riktig og sikker bruk av personløfter. Ved lese- og skrivevansker hos kandidaten kan prøven gjennomføres muntlig.
Det brukes karakterskala: ”Bestått” / ”Ikke bestått”
Relevante kursmateriell for opplæringen vil bli delt ut ved oppmøte og lærebøker blir stilt disponibelt under kurset.
Vi en en ASAS sertifisert bedrift som oppfyller kravene til sertifisert opplæring. Sertifikat nr. ATS-206
© 2021 – Gillen Kompetanse AS. Alle rettigheter reservert